Ό,τι Σκέφτεσαι
Ό,τι Συμβαίνει
Ό,τι Μαθαίνεις
Ό,τι Προτείνεις
Πες Το
pesotithes
Άρθρο καταπέλτης! «Η Ελλάδα δεν (!) είναι κυρίαρχη χώρα.»

 

Μας αρέσει να λέμε πως είμαστε ανεξάρτητη χώρα, πως δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας και άλλα τέτοια ηρωικά.

Σε κάθε περίπτωση όμως τόσο η Ελλάδα όσο και πολλές άλλες χώρες είναι μικρά παιδάκια που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τον μπαμπά τους.

 1. Λεφτά:
  Δεν έχουμε αρκετά ώστε να ζούμε μόνοι μας. 
  Δεν παίζει ρόλο αν μια δυο χρονιές βγάλουμε μη ελλειματικό προυπολογισμό.
  Σημασία έχει πως οι εισαγωγές (τι βγαίνει από το πορτοφόλι μας) είναι συντριπτικά μεγαλύτερες από τις εξαγωγές (τι μπαίνει στο πορτοφόλι).
  Επομένως η χώρα είναι ανίκανη να επιζήσει από μόνη της. Άρα είναι εξαρτημένη από αυτούς που την δανείζουν για να επιζεί.
   

 2. Αγαθά:
  Δεν παράγουμε αρκετά αγαθά ώστε να ζούμε χωρίς την ανάγκη εισαγωγών.
  Και δεν αναφέρομαι σε αγαθά πολυτελείας. Αυτά πες τα κόβουμε και γινόμαστε τριτοκοσμικοί, αλλά δεν πειράζει.
  Μιλάω για πατάτες, ντομάτες, σιτάρι κλπ.
  Βασικά αγαθά για να επιζήσουμε
  Επομένως η χώρα είναι εξαρτημένη από τις εισαγωγές της
   

 3. Ενέργεια:
  Η χώρα δεν παράγει ούτε στο ελάχιστο την ενέργεια που χρειάζεται.
  Δεν έχουμε επαρκή εδαφικό πλούτο ώστε να καλύπτουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες.
  Επομένως είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από αυτούς που μας πουλάνε πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ
   

 4. Άμυνα:
  Η χώρα δεν βρίσκεται στην παραμικρή θέση να αμυνθεί και να προστατεύσει τον πληθυσμό της ενάντια σε Τουρκική επίθεση.
  Επομένως είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από την Ευρώπη που μας προστατεύει απέναντι στον Σουλτάνο. 

Όλα αυτά φυσικά είναι στενάχωρα, αλλά είναι η αλήθεια.

Μην το παίρνουμε όμως και τόσο κατάκαρδα. Οι περισσότερες χώρες είναι σαν κι εμάς. Εξαρτημένες. Ελάχιστες είναι αυτές που δεν εξαρτώνται από κανέναν. Ενδεχομένως και καμία. Ακόμα και η τεράστια Αμερική που μπορεί να μας κάνει όλους μια χαψιά εξαρτάται από εμάς για να ζει η οικονομία της. Διότι χωρίς εξαγωγές θα έχει τεράστιο πρόβλημα.

Πάντως εμείς είμαστε καθαρά εξαρτημένη χώρα και σε καμία περίπτωση κυρίαρχη.

Είμαστε ένα έφηβος που πέρασε τα 18 και νομίζει ότι ενηλικιώθηκε και είναι αυτόνομος άνθρωπος.

Δεν είναι όμως.

Διότι δεν έχει δική του δουλειά και ζει από τα λεφτά του μπαμπά του ακόμα.

Διότι δεν έχει δικό τους σπίτι και ζει στον μπαμπά του.

Διότι δεν ξέρει να πλένει τα ρούχα του.

Διότι δεν ξέρει να μαγειρεύει.

Διότι δεν ξέρει να λύσει κανένα πρόβλημα της ζωής και να προστατευθεί από κακοτοπιές.

Είμαστε ένας έφηβος που φωνάζει «Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω», και μετά τεντώνει το χέρι στον μπαμπά για χαρτζιλίκι για να βγάλει τη γκόμενα έξω για ποτό.

Ας το πάρουμε απόφαση.

Καλό θα μας κάνει.

Μόνο τότε θα προσπαθήσουμε να γίνουμε πραγματικά ανεξάρτητοι. Πραγματικά κυρίαρχο κράτος.

Μέχρι τότε θα ζούμε με ηρωικούς μύθους εθνικού μεγαλείου αλλά στην ουσία θα παραμένουμε αδύναμα παιδάκια.

Μόνο όταν ο γιος πάψει να έχει ανάγκη για το καθετί τον μπαμπά του ενηλικιώνεται. Μέχρι τότε παραμένει παιδί.

Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

πηγη meglia.com

pesotithes
Πλάτων, Συμπόσιο περί Έρωτα ! Δείτε μια εξαιρετική αναπαράσταση του πλατωνικού Συμποσίου [βίντεο]

Αναπαράσταση του πλατωνικού Συμποσίου από την ψηφιακή έκθεση «ο Πλάτων στο Μουσείον του» του ΙΜΕ.

Παρουσίαση των δράσεων που υλοποιεί το ΙΜΕ στο έργο Ακαδημία Πλάτωνος: http://www.plato-academy.gr/

Επιστημονική επιμέλεια – κείμενο: Γεώργιος Καμπάλιος

Video Art & Animation: Μιχάλης Ξηρουχάκης
Αφήγηση: Ευαγγελία Καπόγιαννη
Σωκράτης: Δημήτρης Νικολαΐδης
Φαίδρος, Αλκιβιάδης: Πάνος Τσαλιγόπουλος
Παυσανίας: Νικόλας Βατικιώτης
Ερυξίμαχος: Καίσαρης Γιώργος
Αριστοφάνης: Βασίλης Γιαννέλος
Αγάθων: Τάσσος Σωτηράκης

Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Γιαννόπουλος
Σχεδιασμός – μίξη ήχου: Basement Productions
Υποτιτλισμός: Νίκος Βάρσος

Επιμέλεια ελληνικών κειμένων: Σοφία Αλεξάκη
Μετάφραση: Γεωργία Σερμαμόγλου – Σουλμαΐδη
Επιμέλεια αγγλικών κειμένων: Texto Ltd.

Σχεδιασμός έκθεσης: «Ο Πλάτων στο Mουσείον του»:
Μουσειολόγος: Ευγενία Σταυράκη
Αρχιτέκτονες: Αγγελική Κωνσταντινίδη, Τίνα Ζούμπου

Επιστημονική υπεύθυνη έργου «Ακαδημία Πλάτωνος»:
Σοφία Αντωνιάδου

Παραγωγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 

pesotithes
Χιλιάδες επίορκοι παραμένουν στο Δημόσιο -Πολλοί άλλοι επιστρέφουν

 

 

Η ατιμωρησία στο Δημόσιο ζει και βασιλεύει, αφού είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που προκύπτουν για τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων.

Οπως γράφει η «Καθημερινή», χιλιάδες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν ατιμώρητοι, καθώς οι υποθέσεις τους λιμνάζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων ήταν 4.351.

Και όλο αυτό συμβαίνει γιατί η συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων αποτελεί ευθύνη του κάθε φορέα, ο οποίος εποπτεύει και τον ρυθμό των συνεδριάσεων. Και έτσι, οι πειθαρχικώς ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν ανενόχλητοι να εργάζονται και να αμείβονται από το Δημόσιο.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά επί υπουργίας Κατρούγκαλου, ο οποίος με τον νόμο του δημιουργούσε κενά με αποτέλεσμα να επιστρέφουν οι ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες τους. Αν και στη συνέχεια με τροπολογία έγινε μια απόπειρα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τελικά λύση δεν δόθηκε και τα πειθαρχικά συμβούλια συνεχίζουν να μην υφίστανται ή να υπολειτουργούν -και ένας από τους λόγους είναι η επαναφορά των συνδικαλιστών στη σύνθεσή τους από το 2015.

Ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή το θέμα:

«Στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου φορολογικής επιδρομής στα εισοδήματα των πολιτών, βιώνουμε την προσπάθεια ολοκληρωτικής απαξίωσης και του θεσμού της δημόσιας διοίκησης. Τελευταίο κρούσμα, η ανοχή στην ανομία και το χάιδεμα των επίορκων του Δημοσίου. Οι διατάξεις Κατρούγκαλου, το 2015, οι οποίες επανέφεραν το πειθαρχικό δίκαιο στην προ του 2012 κατάσταση έχουν μέχρι σήμερα καταστροφικές συνέπειες, όπως φαίνεται πλέον από την Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκηση.

Είχαμε προειδοποιήσει, από το 2015, όταν επέστρεψε το πρώτο κύμα επίορκων, πως η επαναφορά των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, οι ευνοϊκότερες διατάξεις για τα παραπτώματα και τις προθεσμίες, η ελαστικοποίηση της αυτοδίκαιης αργίας, θα λειτουργήσουν ως Δούρειος Ίππος ανομίας στη δημόσια διοίκηση.

Σήμερα, ένα νέο κύμα χιλιάδων επίορκων είναι έτοιμο να επανέλθει στο Δημόσιο, την ίδια στιγμή που νέοι και προσοντούχοι άνθρωποι αγωνίζονται για μια θέση εργασίας στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα.
Ο κατήφορος της κυβερνητικής πολιτικής για τη δημόσια διοίκηση δεν έχει τελειωμό. Συμβασιούχοι, ρουσφέτια, μονιμοποιήσεις, επιδόματα, άγρια κομματικοποίηση. Και τώρα επαναφορά, εκ νέου, επίορκων υπαλλήλων και παραγραφή πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Η Κυβέρνηση φροντίζει να υπενθυμίζει πως, για αυτήν, όλα θυσιάζονται στο βωμό των πρόσκαιρων κομματικών και πελατειακών ωφελειών. Δυστυχώς γι’ αυτήν, το μόνο που απαξιώνει είναι τον ίδιο τον εαυτό της.

Η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει το αίσθημα δικαιοσύνης και την αρχή της αριστείας, το οξυγόνο που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος».

Γεροβασίλη: «Ανύπαρκτα» τα μεγέθη που παρουσιάζονται για τις εκκρεμείς υποθέσεις στα πειθαρχικά

«Τα πειθαρχικά συμβούλια, υπάρχουν και λειτουργούν, εκτός από τρία συμβούλια που είναι στα νεοσύστατα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και στον ΕΦΚΑ και γι αυτό εκδώσαμε εγκύκλιο για την επίσπευση αυτών των διαδικασιών» δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», που επικαλείται έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για το 2016 και αναφέρεται στις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων.

«Βλέπω τίτλους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά έρχονται για να φθείρουν την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία είναι η μοναδική κυβέρνηση αυτής της χώρας, τα τελευταία πολλά χρόνια, που δίνει πραγματικά τη μάχη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή» είπε η κ. Γεροβασίλη, χαρακτηρίζοντας «ανύπαρκτα» τα μεγέθη που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα για τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων και διευκρινίζοντας ότι η έκθεση του ΣΕΕΔΔ δεν καταγράφει μόνο τις υποθέσεις στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά περιλαμβάνει και τις υποθέσεις αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατρών, σωμάτων ασφαλείας κ.λπ. για τους οποίους, όπως εξήγησε, ισχύει «διαφορετική διαδικασία, στην έκθεση όμως καταγράφονται όλα μαζί».

Η υπουργός είπε πως «είναι απολύτως ψευδές» ότι υπάρχει αμνηστία σε υποθέσεις που υπάρχει παραγραφή αδικήματος. «Για όποιον καθυστερεί δεν υπάρχει αμνηστία» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «κάποια υπόθεση που δεν έχει κριθεί, τρέχει κανονικά και δεν υπάρχει καμία αμνήστευση», ενώ «υπάρχουν και αδικήματα, για τα οποία δεν προβλέπεται καν η παραγραφή». «Κάποιος ο οποίος δεν έχει κριθεί, ενδέχεται, εάν στα δύο χρόνια δεν έχει γίνει η κρίση, να επιστρέψει στα καθήκοντά του, ωστόσο η υπόθεσή του θα εξεταστεί, δεν παραγράφεται» διαβεβαίωσε.

Πηγή:  iefimerida.gr

pesotithes
Συγκλονιστική ομιλία του οργανωσιακού ψυχολόγου Άνταμ Γκραντ!«Χρειάζεστε πολλές κακές ιδέες προκειμένου να έχετε μερικές καλές»[βίντεο]

 

 

Με ποιον τρόπο έρχονται στους δημιουργικούς ανθρώπους οι σπουδαίες ιδέες; Ο οργανωσιακός ψυχολόγος Άνταμ Γκραντ μελετάει τους «πρωτότυπους»: διανοητές που γεννούν ιδέες και κάνουν ό,τι χρειάζεται για να τις υλοποιήσουν. Σε αυτή την ομιλία θα μάθετε μερικά απρόσμενα χαρακτηριστικά των πρωτότυπων, όπως την αποδοχή της αποτυχίας. «Οι σπουδαιότεροι πρωτότυποι είναι εκείνοι με τις περισσότερες αποτυχίες, επειδή είναι εκείνοι που κάνουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια», λέει ο Γκραντ. «Χρειάζεστε πολλές κακές ιδέες προκειμένου να έχετε μερικές καλές».

pesotithes
Γίνετε σοφότεροι με τα 147 Δελφικά παραγγέλματα
φωτογραφία db8.gr

 

Τα Δελφικά Παραγγέλματα είναι οι σοφές εντολές που άφησαν στους Έλληνες οι σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας. Μια πολύτιμη κληρονομιά γνώσης και σοφίας για τις επερχόμενες γενεές.

Περίοπτη θέση βέβαια, κατείχε σε όλα αυτά ,το διάσημο σε όλο τον κόσμο Μαντείο των Δελφών, του οποίου τα ομώνυμα ηθικά παραγγέλματα είχαν καταγραφεί στους τοίχους του Πρόναου του Ναού του Απόλλωνος, στο υπέρθυρο ή ακόμα και σε διάφορες στήλες που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά στις πλευρές του ναού.

Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα ή Πυθίας Γράμματα, ήταν λιτά αποφθέγματα ελαχίστων λέξεων και ανήκαν στους 7 σοφούς της αρχαιότητας: Τον Θαλή τον Μιλήσιο, τον Πιττακό τον Μυτιληναίο, τον Βία τον Πρηνεύ, τον Σόλωνα τον Αθηναίο, τον Κλεόβουλο τον Ρόδιο, τον Περίανδρο τον Κορίνθιο και τον Χίλωνα τον Λακεδαιμόνιο.

Ο θαυμασμός των αρχαίων Ελλήνων για τα ανηρτημένα αυτά αποφθέγματα στο Μαντείο των Δελφών ήταν τόσο μεγάλος, ώστε ο λυρικός ποιητής Πίνδαρος (522 π.Χ.) θεωρούσε τους επτά σοφούς, γιους του Ήλιου, που με την ακτινοβολία τους φώτιζαν και καθοδηγούσαν τον άνθρωπο στην οδό της αρετής. Αυτά τα σοφά παραγγέλματα χρησιμοποιήθηκαν στην συνέχεια και απο άλλους λαούς ,που τα παρουσίασαν σαν «θρησκευτικές εντολές».

Σας παραθέτουμε τα παραγγέλματα αυτά, όπως οι επισκέπτες της αρχαιότητας αντίκριζαν στους Δελφούς. «Εν δέ τώ προνάω τά έν Δελφοίς γεγραμμένα, έστιν ώφελήματα άνθρώποις» Παυσανίας

 

001. Επου θεω : Ακολούθησε το θεό
002. Νομω πειθου : Υπάκουε το νόμο
003. Θεους σεβου : Σεβάσου τους θεούς
004. Γονεις αιδου : Σεβάσου τους γονείς σου
005. Ηττω υπο δικαιου : Υποτάξου στη δικαιοσύνη
006. Γνωθι μαθων : Αφού λάβεις γνώση, μάθε
007. Ακουσας νοει : Αφού ακούσεις, κατανόησε
008. Σαυτον ισθι : Να είσαι ο εαυτός σου
009. Γαμειν μελλε : Σχεδίαζε να παντρευτείς
010. Καιρον γνωθι : Μάθε το σωστό χρόνο για την ευκαιρία σου
011. Φρονει θνητα : Σκέψου ως θνητός
012. Ξενος ων ισθι : Αν είσαι ξένος, να ενεργείς όπως αναμένεται από τους ξένους
013. Εστιαν τιμα : Τίμα το σπίτι σου
014. Αρχε σεαυτου : Έλεγξε τον εαυτό σου
015. Φιλοις βοηθει : Βοήθα τους φίλους σου
016. Θυμου κρατει : Κράτα το θυμό σου
017. Φρονησιν ασκει : Άσκησε τη φρόνησή σου
018. Προνοιαν τιμα : Τίμα την προνοητικότητα
019. Ορκω μη χρω : Μην χρησιμοποιείς όρκο
020. Φιλιαν αγαπα : Αγάπα τη φιλία
021. Παιδειας αντεχου : Να αντέχεις τις δυσκολίες της εκπαίδευσης
022. Δοξαν διωκε : Επιδίωξε τη δόξα
023. Σοφιαν ζηλου : Ζήλευε τη σοφία
024. Καλον ευ λεγε : Για τους καλούς λέγε θετικά
025. Ψεγε μηδενα : Μην ψέγεις κανένα (μην κατηγορείς κανένα)
026. Επαινει αρετην : Επαίνεσε την αρετή
027. Πραττε δικαια : Πράξε δίκαια
028. Φιλοις ευνοει : Ευνόησε τους φίλους σου
029. Εχθρους αμυνου : Να αμύνεσαι ενάντια στους εχθρούς σου
030. Ευγενειαν ασκει : Εξάσκησε την ευγένεια
031. Κακιας απεχου : Να απέχεις από την κακία
032. Κοινος γινου : Γίνε κοινωνικός
033. Ιδια φυλαττε : Να διαφυλάττεις όσα σου ανήκουν
034. Αλλοτριων απεχου : Να απέχεις από όσα ανήκουν σε άλλους (Να μην παίρνεις όσα ανήκουν σε άλλους)
035. Ακουε παντα : Άκουγε τα πάντα
036. Ευφημος ιοθι
037. Φιλω χαριζου : Κάνε χάρη στο φίλο σου
038. Μηδεν αγαν : Μην κάνεις τίποτα σε υπερβολή
039. Χρονου φειδου : Να μην ξοδεύεις το χρόνο σου
040. Ορα το μελλον : Πρόβλεψε το μέλλον
041. Υβριν μισει : Να μισείς την ύβρη
042. Ικετας αιδου : Τους ικέτες σεβάσου
043. Πασιν αρμοζου
044. Υιους παιδευε : Εκπαίδευε τα παιδιά σου
045. Εχων χαριζου : Αν έχεις, χάριζε
046. Δολον φοβου : Να φοβάσαι το δόλο
047. Ευλογει παντας : Μίλα καλά για όλους
048. Φιλοσοφος γινου : Γίνε φιλόσοφος
049. Οσια κρινε : Κρίνε όσα είναι όσια
050. Γνους πραττε : Αν γνωρίζεις, πράξε
051. Φονου απεχου : Να απέχεις από φόνους (Μη φονεύεις)
052. Ευχου δυνατα : Να προσεύχεσαι για όσα είναι δυνατά
053. Σοφοις χρω : Συμβουλεύσου τους σοφούς
054. Ηθος δοκιμαζε : Δοκίμαζε το ήθος
055. Λαβων αποδος : Αν πάρεις, δώσε
056. Υφορω μηδενα : Μην υποτιμάς κανένα
057. Τεχνη χρω : Χρησιμοποίησε τις ικανότητές σου
058. Ο μελλεις, δος : Ότι σχεδιάζεις, κάνε το
059. Ευεργεσιας τιμα : Τίμα την ευεγερσία
060. Φθονει μηδενι : Μη φθονείς κανένα
061. Φυλακη προσεχε : Όταν είσαι σε επιφυλακή, πρόσεχε
062. Ελπιδα αινει : Επαίνεσε την ελπίδα
063. Διαβολην μισει : Να μισείς τη διαβολή
064. Δικαιως κτω : Να αποκτάς δίκαια
065. Αγαθους τιμα : Τίμα τους αγαθούς (καλούς)
066. Κριτην γνωθι : Γνώριζε τον κριτή
067. Γαμους κρατει : Κράτα (τίμα) τον γάμο σου
068. Τυχην νομιζε : Αναγνώριζε την τύχη
069. Εγγυην φευγε : Απόφευγε τις δεσμεύσεις / υποσχέσεις
070. Αμλως διαλεγου : Μίλα απλά
071. Ομοιοις χρω : Κάνε παρέα μα τους ομοίους σου
072. Δαπανων αρχου : Έλεγχε τις δαπάνες σου
073. Κτωμενος ηδου : Με αυτά που έχεις αποκτήσει, να ευχαριστιέσαι
074. Αισχυνην σεβου : Να σέβεσαι την ντροπή
075. Χαριν εκτελει : Κάνε χάρη
076. Ευτυχιαν ευχου : Να εύχεσαι ευτυχία
077. Τυχην στεργε : Να αγαπάς την τύχη
078. Ακουων ορα : Αφού ακούσεις, δες
079. Εργαζου κτητα : Δούλεψε για να αποκτήσεις
080. Εριν μισει : Να μισείς την έριδα (τους τσακωμούς)
081. Ονειδος εχθαιρε : Να εχθρεύεσαι το όνειδος, την ντροπή
082. Γλωτταν ισχε : Να υπερισχύεις της γλώσσας σου (Κράτα τη γλώσσα σου)
083. Υβριν αμυνου : Να αμύνεσαι από τις ύβρεις
084. Κρινε δικαια : Κρίνε δίκαια
085. Χρω χρημασιν : Χρησιμοποίησε όσα έχεις
086. Αδωροδοκητος δικαζε : Δίκαζε χωρίς να δωροδοκηθείς
087. Αιτιω παροντα : Κατηγόρησα όποιον είναι παρών
088. Λεγε ειδως : Αν ξέρεις, λέγε
089. Βιας μη εχου: Μην έχεις βία
090. Αλυπως βιου : Ζήσε χωρίς λύπη
091. Ομιλει πραως : Να μιλάς με πράο τρόπο
092. Περας επιτελει μη αποδειλιων : Φτάσε στο τέλος χωρίς να δειλιάσεις
093. Φιλοφρονει πασιν : Να φιλοφρονείς όλους
094. Υιοις μη καταρω : Να μην καταριέσαι τα παιδιά σου
095. Γυναικος αρχε : Να είσαι αρχηγός στη γυναίκα σου
096. Σεαυτον ευ ποιει : Να κάνεις καλό στον εαυτό σου
097. Ευπροσηγορος γινου : Να είσαι ευγενικός
098. Αποκρινου εν καιρω : Να αποκρίνεσαι (να απαντάς) εγκαίρως
099. Πονει μετ ευκλειας
100. Πραττε αμετανοητως : Πράττε έτσι που να μην μετανοείς
101. Αμαρτανων μετανοει : Αν αμαρτάνεις, να μετανοείς
102. Οφθαλμου κρατει : Έλεγξε το τι κοιτά το μάτι σου
103. Βουλευου χρονω
104. Πραττε συντομως : Πράξε σύντομα
105. Φιλιαν φυλαττε : Να διαφυλάττεις την φιλία
106. Ευγνωμων γινου : Να είσαι ευγνώμων
107. Ομονοιαν διωκε : Επιδίωκε την αρμονία
108. Αρρητον κρυπτε : Τα μυστικά κρύψε
109. Το κρατουν φοβου : Να φοβάσαι τους έχοντες έξουσία
110. Το συμφερον θηρω : Κυνήγα το συμφέρον σου
111. Καιρον προσδεχου
112. Εχθρας διαλυε : Διάλυε τις έχθρες σου
113. Γηρας προσδεχου : Αποδέξου τα γηρατειά
114. Επι ρωμη μη καυχω : Όταν είσαι δυνατός μην καυχιέσαι
115. Ευφημιαν ασκει
116. Απεχθειαν φευγε : Απόφευγε την απέχθεια
117. Πλουτει δικαιως : Απόκτησε πλούτη με δίκαιο τρόπο
118. Δοξαν μη λειπε : Μην εγκαταλείπεις τη δόξα
119. Κακιαν μισει : Να μισείς την κακία
120. Κινδυνευε φρονιμως : Κινδύνευε φρονίμως
121. Μανθανων μη καμνε : Μην κουράζεσαι να μαθαίνεις
122. Φειδομενος μη λειπε : Να μην σου λείπει η οικονομία
123. Χρησμους θαυμαζε : Θαύμαζε τους χρησμούς
124. Ους τρεφεις αγαπα : Αγάπα αυτούς που θρέφεις
125. Αποντι μη μαχου : Να μην αντιμάχεσαι τους απόντες
126. Πρεσβυτερον αιδου : Να σέβεσαι τους μεγαλύτερους
127. Νεωτερον διδασκε : Δίδασκε τους νεώτερους
128. Πλουτω απιστει : Μην εμπιστεύεσαι τον πλούτο
129. Σεαυτον αιδου : Να σέβεσαι τον εαυτό σου
130. Μη αρχε υβριζειν : Μην υβρίζεις τις αρχές
131. Προγονους στεφανου : Στεφάνωσε τους προγόνους σου
132. Θνησκε υπερ πατριδος : Πέθανε για την πατρίδα σου
133 Τω βιω μη αχθου. : Μη βαρυγκομάς τη ζωή
134. Επι νεκρω μη γελα : Μη γελάς για τους νεκρούς
135. Ατυχουντι συναχθου : Με όποιον ατύχησε μοιράσου το φορτίο του
136. Χαριζου αβλαβως
137. Μη επι παντι λυπου : Μη λυπάσαι για τα πάντα
138. Εξ ευγενων γεννα : Να δημιουργείς από καλής προέλευσης στοιχεία
139. Επαγγελου μηδενι : Μην υπόσχεσαι τίποτα
140. Φθιμενους μη αδικει : Μην αδικείς τους πεθαμένους
141. Ευ πασχε ως θνητος : Να περνάς καλά σαν θνητός
142. Τυχη μη πιστευε : Μην πιστεύεις στην τύχη
143. Παις ων κοσμιος ισθι : Ως παιδί να είσαι ευγενικός
144. Ηβων εγκρατης : Ως νέος, εγκρατής
145. Μεσος δικαιος : Ως μεσήλικας δίκαιος
146. Πρεσβυτης ευλογος : Ως μεγάλος να δίνεις σωστές συμβουλές
147. Τελευτων αλυπος : Όταν πεθαίνεις, να μη λυπηθείς

 

πηγη

pesotithes
Αυτός είναι ο δράκος του Πειραιά -Είχε επιτεθεί σε περισσότερες από 50 γυναίκες [εικόνες]

  Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία τις φωτογραφίες και το όνομα του 29χρονου που κατηγορείται για βιασμό και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή στην περιοχή του Πειραιά. Πρόκειται για τον Καστρίτη Χρήστο του Νικολάου και της Ξανθούλας, γεννηθέντα στις 4-12-1988 στον Χολαργό, ο οποίος είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος […]

pesotithes
«Βατερλώ» στα έσοδα των φόρων στα τσιγάρα

  Καθίζηση υν υποστεί τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών από την πώληση των καπνικών προϊόντων, αφού στο πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφεται μείωση 800 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».     Η φορολογική «ασφυξία» που έχει υποστεί ο κλάδος του καπνού στη χώρα μας, […]

pesotithes
«Ετσι είναι η ζωή μου με τη νόσο του Ωνάση» -Η εξομολόγηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Φωτογραφία: NDP Για το αυτοάνοσο νόσημα Myasthenia Gravis από το οποίο πάσχει, όπως κάποτε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, μίλησε ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου. «Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται πολύ χιούμορ η ζωή – μερικές φορές όμως είναι πιο καυστικό από τις δραματικές αποστροφές. Στον κάθε άνθρωπο υπάρχει μια τουλάχιστον “φαγούρα” όσο μεγαλώνει. Καρκίνοι, εγκεφαλικά, ατυχήματα και βάλε. […]

pesotithes
Συγκλονιστικές σκέψεις για την ζωή απο τον Μπουκόφσκι! » ..τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα..Ζήσε Αληθινά!» [βίντεο]

    Μπουκόφσκι: Η ζωή είναι περίεργη ….Και πρέπει να πεθάνεις μερικές φορές, πριν μπορέσεις πραγματικά να ζήσεις. Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ καθώς τη ζεις μονάχα μία φορά και την πληρώνεις δέκα. Έχεις μονάχα μία ευκαιρία για να βρεις την ιδανική συνταγή, μα αν την πετύχεις μία φορά σού είναι αρκετή. ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ […]

pesotithes
Τι περιείχε ο κυκεώνας – το «κοκτέιλ»- που έπιναν οι πρόγονοί μας; [εικόνα]

    Τι περιείχε ο κυκεώνας, το κοκτέιλ που έπιναν οι προχωρημένοι πρόγονοί μας; Σύμφωνα με το μύθο, η ομορφιά της Περσεφόνης θάμπωσε τον πανίσχυρο θεό του σκότους Πλούτωνα. Η γη άνοιξε και την κατάπιε. Αναζητώντας την, η Δήμητρα κατέφυγε στην Ελευσίνα. Ο μύθος της Περσεφόνης Οι Ελευσίνιοι έδωσαν στην Θεά Δήμητρα να πιει κυκεώνα, […]

pesotithes
Γιαννίτσης έξω από τα δόντια: Με αερολογίες, δήθεν οράματα και φαντασιώσεις, η χώρα θα εξαρτάται από κάποιους Σώρρες

  Σήμερα, η Ελλάδα ασφυκτιά σε τρία μεγάλα μέτωπα: στο οικονομικό, στο πολιτικό, αλλά και στο αξιακό-πολιτισμικό. Μετά από εννέα χρόνια κρίσης εξακολουθεί να ισχύει ένα συμπέρασμα: Όσα δοκιμάσαμε, δεν μας έχουν βγει. Για να είμαι πιο σωστός, μερικά βγήκαν αλλά λειψά, με τεράστια και άσκοπη σπατάλη χρόνου, αλλά και κοινωνικού κόστους. Όμως, η χώρα […]

pesotithes
«Η μπαλάντα της ζήλιας» Συνέντευξη με τη Μάρω Βαμβουνάκη

    Συνέντευξη  στη  Βιολέττα-Ειρήνη Κουτσομπού, MBPsS, (BA, MA, Dip.CounsPsy, MSc), Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλο, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Η Μάρω Βαμβουνάκη έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να διερευνά τη ζωή, τους ανθρώπους και τα συναισθήματά τους. Με τη γραφή της πλέκει το νήμα ανάμεσα στην ψυχολογία, την λογοτεχνία, το βίωμα και την πνευματικότητα με τρόπο μοναδικό κι ανεπανάληπτο. Το νέο της βιβλίο «Η […]

pesotithes
ΞΕΧΑΣΤΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ! Προσοχή! Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

    Σκοτσέζικο ντους μας επιφυλάσσει ο καιρός διότι μετά το πέρας του ήπιου καύσωνα που επηρέασε τη χώρα μας, έρχεται για λίγο το …φθινόπωρο! Όπως ακριβώς το διαβάζετε… ΠΡΩΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ Ο καιρός από το Σάββατο θα καταστεί άστατος πρώτα στη βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις μπόρες, τις […]

pesotithes
Δείτε πως ξεκίνησε το άγριο σκηνικό Σαββόπουλου Ζουγανέλη & τις «πολιτικές διακηρύξεις» του δεύτερου [βίντεο]

Εχθες το βράδυ στο Καλλιμάρμαρο ενας απο τους τραγουδιστές ηταν και ο Ζουγανέλης, ενω ειχε καλεστεί για να τραγουδήσει έβγαλε πολιτικό διάγγελμα. Στο βιντεο φαίνεται να του μιλάει ο Σαββόπουλος στο ακουστικό και να του λεει προφανώς να τραγουδήσει ή το εκανε σαν σκετς , ομως η συνέχεια μαλλον δικαιώνει το πρώτο σενάριο Ο Σαββοπουλος ανέβηκε […]

pesotithes
ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΣΑΣ!!!!Διαβάστε μια συγκλονιστική ιστορία!

  ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΣΑΣ!!!! Ο δάσκαλος περπατούσε στην εξοχή παρέα με τους μαθητές του χρησιμοποιώντας κάθε ευκαιρία που έβρισκε μπροστά του για να τους διδάξει. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και ένας περαστικός άνδρας προχωρούσε τραβώντας την αγελάδα του, που την είχε δεμένη με ένα σχοινί. Ο δάσκαλος του φώναξε να περιμένει […]