Ό,τι Σκέφτεσαι
Ό,τι Συμβαίνει
Ό,τι Μαθαίνεις
Ό,τι Προτείνεις
Πες Το
pesotithes
Kαταπέλτης! Το διαδίκτυο είναι ατομική κατάκτηση. Δικαίωμα το θεωρούν τα κράτη για να επιβάλλουν αυθαίρετους περιορισμούς εξ ονόματος του «κοινωνικού καλού»

 

Είδα κάποιους κρατικούς φορείς και κάποια κόμματα να πανηγυρίζουν για την ύπαρξη του Διαδικτύου και να το ονομάζουν «δικαίωμα». Επειδή 20 χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά στον χώρο, θα ήθελα να πω στο αγαπημένο μου κράτος δυο κουβέντες. Το διαδίκτυο κύριοι είναι ατομική κατάκτηση και κοινωνικό προνόμιο. Δεν είναι κοινωνικό δικαίωμα παρεχόμενο από το κράτος. Δικαίωμα το θεωρούν τα κράτη για να επιβάλλουν αυθαίρετους περιορισμούς εξ ονόματος του «κοινωνικού καλού». Η παρεμβατικότητα του κράτους περιορίζει την εξάπλωση του Διαδικτύου, δεν την βοηθά.

Στην Ελλάδα ζήσαμε διώξεις πλατφορμών και καινοτόμων τεχνολογιών επειδή το κράτος κυνηγούσε οτιδήποτε τεχνολογικό δεν καταλάβαιναν οι αστυνόμοι και οι δικαστές. Άπειρα παραδείγματα συναδέλφων που περνούσαν τη ζωή τους στα κρατητήρια, που καταστρέφονταν με κατασχέσεις και δικαστικά έξοδα, επειδή τόλμησαν να φτιάξουν μια απλή μηχανή αναζήτησης. Ζούμε ακόμη και σήμερα διώξεις εξαιρετικών επιχειρηματικών ιδεών επειδή οι συνδικαλιστές θιγόμενων συντεχνιών διαπλέκονται με το κράτος και κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν τις νέες προσπάθειες. Βιώνουμε την άνοδο της προπαγάνδας επειδή το κράτος δίνει κρατικό χρήμα μέσω διαφήμισης σε φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες, αλλοιώνοντας την εύρυθμη και αξιοκρατική λειτουργία των μέσων. Παρατηρούμε με ανησυχία την αλλοίωση της φυσιογνωμίας των κοινωνικών δικτύων από χιλιάδες εικονικά προφίλ έμμισθων κρατικών προπαγανδιστών. Ζημιωνόμαστε από τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο της διαχείρισης των γραμμών και των υποδομών του Διαδικτύου με αποτέλεσμα να έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά ευρυζωνικότητας και διείσδυσης του Διαδικτύου στην Ευρώπη. Το κράτος μισεί την ελευθερία που εκ φύσεως έχει το διαδίκτυο και κάνει τα πάντα για να περιοριστεί η ελευθερία αυτή.

Για τους παραπάνω λόγους και για πολλούς περισσότερους, αγαπητοί κρατικοί αξιωματούχοι, βάλτε το καλά στο μυαλό σας: το διαδίκτυο δεν σας ανήκει. Οι μοναδικές σας παρεμβάσεις κάνουν κακό στο διαδίκτυο. Δεν αποτελεί κοινωνικό αγαθό ούτε το κατακτήσατε με «αγώνες στους δρόμους». Το διαδίκτυο είναι ωφέλιμο επειδή ορισμένοι σκεπτόμενοι άνθρωποι του δίνουν απλόχερα περιεχόμενο και χρηστική αξία και επειδή ορισμένοι ικανοί άνθρωποι το στηρίζουν τεχνικά αναπτύσσοντας χρήσιμες εφαρμογές. Ως εκ τούτου, αποτελεί ατομική κατάκτηση και κοινωνικό προνόμιο. Όχι δικαίωμα που το παρέχει κάποιος κρατικός ευεργέτης. Το διαδίκτυο αξίζει σε όποιον ξέρει να το χρησιμοποιεί και να το εκτιμά. Όποιος θέλει να το καταστρέψει, να μείνει έξω από αυτό. Και όσοι θέλουν να το καταστρέψουν, συνήθως βρίσκονται χωμένοι σε κάποια κρατική υπηρεσία.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.