Ό,τι Σκέφτεσαι
Ό,τι Συμβαίνει
Ό,τι Μαθαίνεις
Ό,τι Προτείνεις
Πες Το
pesotithes
«Το κράτος που επιδιώκει ισότητα, συμπεριφέρεται άνισα «Nομπελίστας οικονομολόγος Friedrich Hayek [βίντεο]

 

 

Για δεκαετίες, ειδικά στην Ελλάδα, μεγαλώσαμε με το ιδανικό της «κρατικής πρόνοιας». Το κράτος πάντα οφείλει να επεμβαίνει ως φορέας «κοινωνικής δικαιοσύνης» επειδή ο «καλός ηγέτης» πάντα ξέρει ποιο είναι το καλό για σένα.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Friedrich Hayek αναφέρεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και τον κεντρικό σχεδιασμό. Μετέφρασα και υποτίτλισα ένα μικρό απόσπασμα από μια συνέντευξή του:

Είναι ανόητο αλλά και αδύνατο να προσπαθήσεις να σχεδιάσεις τους κοινωνικούς θεσμούς όπως σε ευχαριστεί. Αν το κράτος επιδιώξει της επιβολή ισότητας στους εκ φύσεως άνισους ανθρώπους, καταλήγει να συμπεριφέρεται άνισα στους πολίτες. Αυτή η μεροληπτική συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους πολίτες είναι η πηγή δυστυχίας μιας κοινωνίας. Είναι το μεγαλύτερο άδικο που μπορεί να προκύψει από ένα κράτος που επικαλείται το «αγαθό» μιας αφηρημένης έννοιας όπως η «κοινωνική δικαιοσύνη». Δίκαιο και άδικο κράτος δεν μπορεί να υπάρχει. Δίκαιοι και άδικοι άνθρωποι υπάρχουν.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.