Ό,τι Σκέφτεσαι
Ό,τι Συμβαίνει
Ό,τι Μαθαίνεις
Ό,τι Προτείνεις
Πες Το
pesotithes
Η πίστη σε ευρέως αμφισβητούμενες θεωρίες συνωμοσίας ικανοποιεί την ανάγκη να αισθάνεσαι ξεχωριστός

Η αταλάντευτη πίστη εν όψει ανυπέρβλητων αντιφατικών αποδεικτικών στοιχείων είναι ένα χαρακτηριστικό των πιστών σε θεωρίες συνωμοσίας που εδώ και καιρό συγχέει τους ερευνητές.

 

Το Research Digest από τον Simon Oxenham ρίχνει νέο φως στην ερώτηση. Προτείνει  μια γερμανική μελέτη όπου λεει πως : «… πειστικές αποδείξεις ότι κάποιοι άνθρωποι παρακινούνται να συμφωνήσουν με τις θεωρίες συνωμοσίας με μια αύρα αποκλειστικότητας. Για αυτούς ίσως να μην έχει καμία  σημασία  ότι οι απόψεις τους είναι στη μειονότητα, αντίθετα αυτή η γνώση θα μπορούσε να ενισχύσει πραγματικά τις πεποιθήσεις τους. ” Ο Simon αναλύει επίσης μια νέα δημοσίευση από τους Daniel Jolley και Karen Douglas που εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης της πίστης σε επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας.

Διαβάστε το άρθρο στα Αγγλικά εδώ

Ακολουθεί σχόλιο στο facebook του Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης

 

Η βάση του προβλήματος είναι η ίδια με του πολιτικού λαϊκισμού: η τάση των ανθρώπων να ψάχνουν ένα «φθονερό κατεστημένο» που ευθύνεται για τα προβλήματά τους.
Είτε είναι η Μέρκελ του Τσίπρα, είτε οι φαρμακευτικές των επίσημων θεραπειών.
Πρόσφατα βγήκε και μια έρευνα που έδειξε ότι τουλάχιστον κάποιοι συνωμοσιολόγοι ικανοποιούν την ματαιοδοξία τους «γνωρίζοντας» κάτι το οποίο «τα πρόβατα» του μέσου όρου δεν αντιλαμβάνονται.