Ό,τι Σκέφτεσαι
Ό,τι Συμβαίνει
Ό,τι Μαθαίνεις
Ό,τι Προτείνεις
Πες Το
pesotithes
Δείτε πως τα απλά μαθηματικά δείχνουν πως η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον

Τα απλά μαθηματικά δείχνουν πως η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον. Γιατί?

Διότι σε αυτή την όμορφη χώρα αν θέλεις να μελετήσεις ένα business plan για να ανοίξεις οποιαδήποτε νέα επιχείρηση, καταλήγεις στο συμπέρασμα πως με φόρους, προκαταβολή φόρων, φόρο μερισματων, εισφορές και ασφάλεια, θα καταβάλεις το 80% του κέρδους σου στο κράτος την πρώτη χρονιά.

Αυτό σημαίνει πως αν υπολογίζεις να δουλεύεις με ένα λογικό ποσοστό κέρδους 20% και θέλεις να έχεις ένα ελάχιστο μηνιαίο κέρδος 2.000€ σαν επιχειρηματίας, τότε θα πρέπει να κάνεις ετήσιο τζίρο 500.000€!

Δηλαδή για να ανοίξεις ένα μαγαζάκι που θα πουλάει κάλτσες σε μια γειτονιά στο Παγκράτι πρέπει να κάνεις 500.000€ τζίρο, ποσό που προφανώς είναι τρελό και δεν μπορείς να το πετύχεις ποτέ. Αλλά και να το έφτανες θα έπρεπε να δουλεύεις σαν τον τρελό όλη μέρα κάθε μέρα, να κάνεις τον ρόλο του πωλητή, του μεταφορέα, τα social media, την καθαρίστρια κλπ, να έχεις όλα τα άγχη του επιχειρηματία, να αντιμετωπίζεις την γραφειοκρατία, τον λογιστή σου, τους προμηθευτές κλπ. και όοολα αυτά να τα κάνεις προκειμένου να σου μείνουν όλα κι όλα 2.000€ το μήνα! Δηλαδή όσο ένας καλός μισθός υπαλλήλου και τίποτα παραπάνω.

Κι ακόμα κι αν συμβεί όλο αυτό θα πρέπει για να ανοίξεις το μαγαζάκι να έχεις επενδύσει τον πρώτο χρόνο πχ. 100.000€ σε έξοδα σύστασης εταιρίας, ενοικίασης του μαγαζιού, ανακαίνισης του μαγαζιού, στοκαρίσματος προιόντων και ενός υπαλλήλου. Άρα με τα 2.000€ που σου μένουν τον μήνα θα χρειαστείς 4 χρόνια μόνο και μόνο για να κάνεις απόσβεση του κεφαλαίου σου.

Δηλαδή για να σουμάρουμε:
1) Πρέπει να επενδύσω κατ ελάχιστο 100.000€
2) Πρέπει να δουλεύω χωρίς ωράριο από το πρωί μέχρι το βράδυ
3) Πρέπει να με κυνηγάει η εφορία, ο λογιστής, οι προμηθευτές κλπ
4) Πρέπει να πολεμήσω την γραφειοκρατία
5) Πρέπει να κάνω τζίρο 500.000€ πουλώντας κάλτσες

Κι άααμα τα κάνω όλα αυτά θα μου μένουν μόλις και μετά βίας 2.000€ το μήνα 

Τώρα σοβαρά πιστεύει κανείς πως η χώρα έχει το οποιοδήποτε μέλλον? Οι μόνοι που ανοίγουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι είτε ηλίθιοι που δεν έχουν υπολογίσει καλά τα νούμερα, είτε ρεαλιστές που ξέρουν ότι θα τα κάνουν όλα «μαύρα» χωρίς να κόβουν αποδείξεις.

Κι εμείς καθόμαστε και συζητάμε μήπως έρθει ο Κυριάκος και μειώσει κατά 5% την φορολογία σε βάθος τετραετίας? Άντε και να ρίξει λίγο και την προκαταβολή φόρου. Άντε και να μειώσει και την εφορία μερισμάτων. Ε,και???
Μήπως επιβαρυνθώ 60% αντί για 80% που επιβαρύνομαι τώρα? Άντε και τα έκανε όλα αυτά την πρώτη μέρα διακυβέρνησης εγώ σου λέω, τι αλλάζει? Τίποτα!

Πάλι θα πρέπει να παλέψω με την γραφειοκρατία, με την εφορία, με τους λογιστές, να επενδύσω 100.000€ να δουλεύω χωρίς ωράριο όλη μέρα και στο τέλος αντί για 2.000€ το μήνα θα μου μένουν 2.700€ το μήνα!

Δηλαδή ακόμα και το καλύτερο δυνατό που μπορεί να κάνει ο Κυριάκος, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, διότι δεν αλλάζει την κατάσταση. Κανένας δεν θα αναλάβει το κόστος μια επένδυσης για 2.700€/μήνα. Κι ακόμα κι αν το κάνει δεν θα είναι ποτέ υγιής επιχειρηματίας που θα μπορεί να προσλάβει έστω και έναν υπάλληλο.

Στην πραγματικότητα θα έπρεπε ο Κυριάκος να έχει την δυνατότητα, να ρίξει την συνολική επιβάρυνση στον νέο επιχειρηματία από το 80% στο 20% maximum. Τότε θα του άφηνε ικανό κέρδος για να αξίζει η επένδυση. Αλλά αυτό είναι αδύνατο να γίνει. Επομένως ας μην ελπίζει ο επίδοξος επιχειρηματίας σε τίποτα απολύτως. Και μαζί με αυτόν ας μην ελπίζει και ο δύστυχος άνεργος σε τίποτα απολύτως.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.